LIGETI MIKLÓS
SZERELEM („CSÓK”), 1901

KT03_050133

EGY ELSZAKADT HARISNYÁRÓL ÉS EGY GYŰRÖTT INGRŐL
(SZERELEM)

Combomra hajtod a fejed. Az inged gyűrött, mostanában már senki sem vasalja. Mintha végre otthon lennél, súgod, mintha megérkeztél volna. Kigombolom az inget, undorít minden gombja, lehúzom rólad, megtartom a kezemben. Fáradt homlokodat nézem, már nem érdekel hol voltál eddig, miért nincsenek kivasalva soha a ruháid. A földre ejtem ingedet.
Megérzed talán a saját szagodat a harisnyámon, mert megfordulsz, és azt kérdezed, mióta nem mostam ki, megvonom a vállam. Egy ideje már, mert ez a kedvenced. Azt modod, vegyem le, arra számítok, hogy hozzám érsz, de fejed tovább pihen. A combom közepétől szétszakított anyag füled alá gyűrődik. Mesél. Irigykedem rá, mert mi már rég nem beszélünk.
Jó lenne, ha ébren maradnál még, azt sem bánom, ha ezután már tényleg csak a harisnyáimnak hiszel. De perceken belül elalszol, és lábfejed reggelre nyomot hagy majd a párnahuzaton. Ki kell csúsznom súlyod alól: nem vagyok óvatos, bízom benne, hogy azért mégis felriadsz szaggatott mozdulataimra. De tovább alszol fejjel lefelé fordulva az ágyon, mikor végül letolom a megerőszakolt pamutot.
Nyakad köré tekerem. Hirtelen úgy érzem, azért mégis éber vagy. Miközben szorítani kezdem arra várok, hogy felülj, de nem történik semmi. Talán mégis alszol vagy ezzel beismersz mindent, már nem számít, mert elhagy minden erőm, és melléd zuhanok, nézlek, aztán elalszom. Meg vagy velem elégedve, tudom, mert most te ülsz fel, a szakadt harisnyámat nézed a földön. Ismerem minden mozdulatod útját, még csak nyitva sem kell lennie a szememnek hozzá, hogy tudjam, felveszed a földről. Nézed, és azon gondolkodsz, hányszor fogjuk ezt még megismételni. Tudod, hogy holnap újra rajtam lesz a földön heverő, piszkos harisnya, és te is újra gyűrött ingbe öltözöl.
Megígéred, hogy holnapra kivasalod az inged, magadnak pedig helyettem teszel ígéretet: kimosom azt a harisnyát. Ezekből az ígéretekből táplálkozunk már évek óta. Még csak ébren sem kell lennem ahhoz, hogy tudjam, mi következik. De tévedek, nem a harisnyámat szakítod tovább. Megcsókolsz. Talán egy erősebb karú lányt kellett volna választanod, ha tényleg azt akarod, hogy valaki végre megfojtson.

AZ ÖSSZES ÍRÁS A FESTMÉNYRŐL
AZ ÖSSZES ÍRÁS A FESTMÉNYRŐL