KOCSIS IMRE
SZANÁLÁS, 1974-1976

KT02_050126

ELMÉLKEDÉS A XX. SZÁZADI IMPRESSZIONIZMUS PROBLÉMÁIRÓL

Ez csak egy ház.
Ez csak egy ház, valahol Pest egyik elfeledett kerületének megbúvó utcájában, ahova csak a lakosok és az eltévedt, a nyelvet nem beszélő, fényképezős, arcmaszkos turisták járnak.
Ez csak egy ház, ami mellett csak közömbösen rotyog el a sárga kopott villamos, amire rozsdafoltok adtak csókot a hosszú évek alatt.
Ez csak egy ház, ami előtt a virgonc gyerekek lábaikat kapkodva emelgetik fel izgalmukban, miközben azt suttogják egymásnak:  „te menj be”.
Ez csak egy ház, ami mellett az élére vasalt politikusok csak annyit mondanak „ezt is felújítjuk”.
Ez csak egy ház, amiről a cekkerüket komótosan vonszoló nénik el is hiszik.
Ez csak egy ház, ami előtt valahol egy zöld műanyag BKK-s kuka áll, emléket állítva a Kádár korszak vívmányainak, és amire mostanára egy absztrakt, valós művészi értékekkel felruházott graffiti is került.
Ez csak egy ház, ami több igaz szerelemmel átitatott köszönést élt át, mint egy átlagember egész élete során.
Ez csak egy ház, amire az árnyékok szeretettel puhulnak rá, ezzel kihangsúlyozva a 19. század építészeti csodáit, és melyek hűségesen kapaszkodnak a falra télen-nyáron.
Ez csak egy ház, amelynek omladozó darabjai sosem esnek le igazán, mindig marad egy-két kisebb cafat, amit a buszra váró közönség unalomból lekapargathat.
Ez csak egy ház, ami áprilisi szeles napokon biztonságot nyújt azoknak a hölgyeknek, akik úgy érezték reggel, az idő melegebb lesz, mint amit a meteorológia ígért.
Ez csak egy ház, melynek ajtajában mindig lesz hely egy vörös alkoholrózsákkal teli arcnak, aki csak menedéket keres mínusz 10 fokban hajlék híján.
Ez csak egy ház, melynek ajtajában mindig lesz hely egyetemistáknak egy Sopronival a kezükben, miután megunták a Deákot.
Ez csak egy ház, melynek ablaka alatt nyugodt szívvel, hangosan csobogva adhatod ki magadból azt az utolsó Sopronit.
Ez csak egy ház, amelynek belül tipikus, nehéz pesti ház szaga van.
Ez csak egy ház, ami megihlette Kocsis Imrét 1974 és 1976 között.
Ez csak egy ház, ami megihletett engem is 2017. május 1-én miközben az impresszionizmusról kéne tanulnom.
Ez csak egy ház?

AZ ÖSSZES ÍRÁS A FESTMÉNYRŐL
AZ ÖSSZES ÍRÁS A FESTMÉNYRŐL